3 Tanda Malam Lailatul Qadar Telah Berlaku

3 Tanda Malam Lailatul Qadar Telah Berlaku | 10 malam terakhir Ramadan adalah malam yang sangat dinanti-nanti oleh umat Islam di seluruh dunia.

Telah disebutkan oleh Rasullullah saw :

تَحَرَّوْا لَيْلَةَ الْقَدْرِفِي الْوِتْرِمِنَ الْعَشْرِالْأَوَاخِرِمِنْ رَمَضَانَ

“Carilah Lailatul Qadr itu pada malam-malam ganjil dari sepuluh hari terakhir (bulan Ramadhan)”. (H.R Al Bukhari no. 1878)

Terdapat pelbagai pendapat dari para ulama mengenai waktu berlaku atau tarikh terjadinya Lailatul Qadar ini.

Namun ini hanyalah pandangan dan pendapat sahaja dan masih tiada siapa mengetahui waktu sebenar pada setiap Ramadan.

Persoalan Malam Lailatul Qadar telah berlaku atau belum, boleh diketahui menerusi 3 kejadian atau tanda-tanda berikut:

Petanda Pertama

Malam yang tenang, suasana tidak terlalu panas dan tidak pula terlalu sejuk.
3 Petanda Seseorang Telah Temui Malam Lailatul Qadar

Rasulullah S.A.W bersabda, maksudnya: “Malam Qadar ini tak terlalu panas dan tak terlalu sejuk, matahari akan terbit kemerahan dan cahayanya tak begitu kuat.” (H.R Ibn Khuzaimah)

Petanda Kedua

Tanda kedua iaitu terangnya cahaya dan Nur malam itu hingga menyebabkan hati rasa lapang lebih dari malam-malam yang lain. Angin pada malam itu pula kelihatan tenang tanda ada tanda sebarang kehadiran tahi bintang. Sabda Rasulullah S.A.W: “Malam qadar adalah ketenangan tidak panas dan tidak sejuk dan juga tiada tahi bintang padanya.” (H.R Ahmad )

Petanda Ketiga

Cara Ketahui Malam Lailatul Qadr Telah Terjadi
Tanda ketiga pula ialah matahari terbit pada waktu paginya tidak begitu terang, lain daripada kebiasaan. Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: “Pagi Lailatul Qadar, matahari terbit tanpa kesilauan hingga lah ia naik.” (H.R Muslim)

Dan dari pengalaman dan cerita yang pernah saya dengar, mereka yang telah menemui malam ini akan nampak kelainan dari segi seri wajah, dan wataknya juga menjadi lebih baik daripada sebelumnya, tanpa dia sendiri menyedarinya.Dan ada yang mengatakan bahawa malam Lailatul Qadar hanya akan muncul dan berlaku pada orang Muslim yang benar-benar mencarinya. Jika tidak mencari, maka ia tidak akan berlaku pada orang tersebut melainkan dengan izin Allah untuk memperlihatkan kehebatanNya.

Apapun, bila ia berlaku dan akan berlaku adalah di luar pengetahuan kita, kerana ia merupakan rahsia Allah S.W.T. Dan kalau anda nak mencari dalil secara akal pun, agak mustahil diketahui tarikh betul ianya terjadi disebabkan kitaran dan waktu masa antara tempat adalah tidak sama.

 

AUTHOR PICK | COLLABORATION & SPONSORSHIP

Like | Comment | Share | Subscribe

Tinggalkan Jawapan