Apakah CoQ10, Manfaat, Jenis Makanan, Suplemen & Lain-lain

0
16

Apakah CoQ10, Manfaat, Jenis Makanan, Suplemen & Lain-lain

CoQ10 singkatan kepada (koenzim) Coenzyme Q10 adalah elemen penting yang mempunyai banyak fungsi dalam kehidupan seharian dan amat diperlukan oleh setiap satu sel dalam badan.

Coenzyme Q10 merupakan komponen penting untuk pengeluaran tenaga dalam sel. Ia dijumpai dalam mitokondria, kuasa tenaga sel.

Coenzyme Q10 sangat tertumpu dalam sel-sel otak, hati dan hati kita.

Ia menukarkan lemak dan gula ke dalam tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari.

Ia juga merupakan antioksidan yang kuat, melindungi sel-sel daripada kerosakan radikal bebas.

Walau bagaimanapun, tahap koenzim Q10 berkurangan apabila kita berumur dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol seterusnya mengurangkan tahap Coenzyme Q10 dalam badan kita.

Sebagai antioksidan yang melindungi sel-sel daripada kesan penuaan, CoQ10 telah digunakan dalam amalan perubatan selama beberapa dekad, terutamanya dalam kes merawat masalah jantung.

Sehingga hari ini, satu daripada penggunaan CoQ10 yang paling biasa dan dikaji secara teliti adalah bagaimana ia melindungi jantung dan saluran darah daripada kesan kerosakan tekanan oksidatif (juga dikenali sebagai kerosakan radikal bebas).

Ramai pengguna beralih kepada suplemen CoQ10 untuk membantu menguruskan keadaan kesihatan, termasuk arrhythmia jantung, tekanan darah tinggi, penyakit arteri koronari, aterosklerosis dan kegagalan jantung kongestif.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pesakit dengan keadaan kesihatan keradangan yang lain, seperti kanser payudara, diabetes, virus dan ketidaksuburan, juga boleh mendapati suplemen ini membantu pencegahan komplikasi dan rawatan gejala.


Apakah CoQ10 ?

Nama itu mungkin tidak biasa didengari dan tidak kedengaranpun sebagai sesuatu yang semulajadi, tetapi CoQ10 sebenarnya adalah nutrien penting yang berfungsi seperti antioksidan dalam tubuh.

Dalam bentuk yang aktif, ia dipanggil ubiquinone atau ubiquinol.

Ia disintesis dalam tubuh secara semulajadi dan digunakan untuk fungsi penting, seperti membekalkan sel dengan tenaga, mengangkut elektron dan mengawal paras tekanan darah.

Sebab ia tidak dianggap sebagai “vitamin” adalah kerana semua haiwan, termasuk manusia, boleh membuat sejumlah kecil koenzim sendiri tanpa bantuan makanan.


Bagaimana CoQ10 Berfungsi :

1. Untuk mengekalkan tenaga yang mencukupi untuk melaksanakan fungsi tubuh, mitokondria (yang terdapat di dalam sel-sel organel kecil kita), mengambil lemak dan nutrien lain dan mengubahnya menjadi sumber tenaga yang boleh digunakan.

Proses penukaran ini memerlukan kehadiran CoQ10.

2. Sebagai koenzim, CoQ10 juga membantu enzim lain untuk mencerna makanan dengan betul.

3. CoQ10 tidak hanya diperlukan untuk menghasilkan tenaga selular, tetapi juga untuk menjaga sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas yang berbahaya.

4. Coenzyme Q10 boleh wujud dalam tiga keadaan pengoksidaan yang berlainan, dan berupaya dalam beberapa bentuk untuk menerima dan menyumbang elektron.

Ini adalah ciri kritikal dalam fungsi biokimia yang ia menghalang/membatalkan kerosakan disebabkan radikal bebas.

5. Sebagai antioksidan yang kuat, CoQ10 dapat meningkatkan penyerapan nutrien penting lain. Telah ditunjukkan bahawa ia membantu mengitar semula vitamin C dan vitamin E, memaksimumkan kesan vitamin dan antioksidan yang sudah bekerja di dalam badan.

6. Walaupun tubuh mempunyai keupayaan untuk membuat beberapa CoQ10 sendiri, pengeluaran secara semulajadi menurun seiring usia.

Oleh kerana pengeluarannya menurun, ia hanya digunakan apabila sangat-sangat diperlukan untuk mempertahankan sel kita.

Ini bermakna, dengan mengambil lebih banyak CoQ10 semulajadi dalam dari makanan atau suplemen harian, tubuh akan mendapat pelbagai manfaat.


Siapa Harus Ambil CoQ10?

Menurut kajian yang dilakukan oleh Oregon State University, sintesis semulajadi CoQ10, ditambah pengambilan makanan, kelihatan memberikan jumlah yang mencukupi untuk membantu mencegah kekurangan pada orang yang sihat.

Namun sebagaimana dijelaskan di atas, tubuh menghasilkan kurang CoQ10 ketika seseorang menjadi lebih tua.

Keupayaan semulajadi untuk menukar CoQ10 ke dalam bentuk aktifnya yang disebut ubiquinol menurun semasa proses penuaan.

Penurunan ini paling jelas pada orang yang berumur 40 tahun, terutama yang mengambil ubat statin.

Ia juga didapati bahawa orang yang menghidap kencing manis, kanser dan kegagalan jantung kongestif cenderung menurunkan paras plasma koenzim Q10.

Atas faktor ini, CoQ10 disyorkan untuk kebanyakan orang yang mengalami masalah jantung. Ini boleh termasuk sesiapa yang menderita:

 • Sejarah serangan jantung atau penyakit jantung koronari
 • Kolesterol tinggi (terutama ketika mengambil ubat statin!)
 • Tekanan darah tinggi
 • Atherosclerosis
 • Angina
 • Injap mitral prolaps

Di samping menyokong sistem kardiovaskular yang sihat, CoQ10 juga telah mendapat manfaat berikut:

 • Membantu keletihan yang lebih rendah dan meningkatkan stamina
 • Pertahankan terhadap radikal bebas dan tanda-tanda penuaan yang tipikal, termasuk kehilangan otot dan perubahan kulit
 • Mengembalikan kekuatan antioksidan, termasuk vitamin E dan vitamin C
 • Menstabilkan gula darah
 • Menyokong gusi yang sihat
 • Mengurangkan distrofi otot
 • Membantu merawat gangguan kognitif, termasuk penyakit Parkinson dan Alzheimer
 • Keputusan dalam peningkatan metabolik pada pesakit dengan gangguan mitokondria keturunan
 • Mungkin dapat membantu merawat keadaan lain, termasuk kanser, ketidakseimbangan hormon, diabetes, virus dan jangkitan

6 Faedah CoQ10

1. Mengekalkan Tenaga Semulajadi

CoQ10 memainkan peranan dalam “sintesis ATP mitokondria,” iaitu penukaran tenaga mentah dari makanan (karbohidrat dan lemak) ke dalam bentuk tenaga yang digunakan oleh sel-sel kita dipanggil adenosine triphosphate (ATP).

Proses penukaran ini memerlukan kehadiran koenzim Q dalam membran mitokondria dalaman. Salah satu peranannya ialah menerima elektron semasa asid lemak dan metabolisme glukosa dan kemudian memindahkannya kepada penerima elektron.

Proses membuat ATP mempunyai banyak faedah, daripada memelihara jisim otot untuk membantu mengawal selera makan dan berat badan.

2. Mengurangkan Kerosakan Radikal Percuma

Kerosakan oksidatif (atau kerosakan radikal bebas) struktur sel memainkan peranan penting dalam penurunan berfungsi yang menemani penuaan dan menyebabkan penyakit.

Sebagai antioksidan larut lemak, CoQ10 telah didapati menghalang peroxidation lipid, yang berlaku apabila membran sel dan lipoprotein berketumpatan rendah terdedah kepada keadaan pengoksidaan yang masuk dari luar badan.

Malah, apabila LDL dioksidakan, CoQ10 adalah salah satu antioksida pertama yang digunakan untuk membantu mengimbangi kesannya.

Di dalam mitokondria, koenzim Q10 telah dijumpai untuk melindungi protein membran dan DNA dari kerosakan oksidatif yang mengiringi peroxidation lipid dan meneutralkan radikal bebas secara langsung yang menyumbang kepada hampir semua penyakit yang berkaitan dengan usia (penyakit jantung, kanser, kencing manis, dan sebagainya).

3. Boleh Meningkatkan Kesihatan Jantung dan Kesan Offset daripada Dadah Statin

Walaupun pakar berpendapat bahawa ujian klinikal tambahan yang dikendalikan masih diperlukan untuk membuktikan kesannya, CoQ10 mempunyai potensi yang kuat untuk pencegahan dan rawatan penyakit jantung dengan meningkatkan bioenergetik sel, bertindak sebagai antioksidan dan meningkatkan kebolehan radikal bebas. Laporan 2015 yang diterbitkan di Frontiers in Bioscience yang dirujuk sebelumnya menyatakan bahawa “kekurangan CoQ10 adalah disebabkan oleh mutasi resesif autosomal, penyakit mitokondria, tekanan oksidatif yang berkaitan dengan penuaan dan proses karsinogenesis, dan juga kesan sekunder terhadap rawatan statin.”

Apa yang kita tahu ialah suplemen CoQ10 seolah-olah berguna untuk mereka yang mengambil statin, kerana ia mengurangkan kesan sampingan yang sering menyebabkan mereka.

Statin digunakan untuk mengurangkan enzim di hati yang tidak hanya mengurangkan pengeluaran kolesterol, tetapi juga menurunkan lagi pengeluaran semulajadi CoQ10.

Kini telah diterima secara meluas bahawa CoQ10 boleh berinteraksi dengan ubat menurunkan lipid yang menghalang aktiviti HMG-CoA reductase, enzim kritikal dalam kedua-dua kolesterol dan koenzim Q10 biosynthesis.

Oleh itu, suplemen CoQ10 adalah penting untuk memulihkan tahap semulajadi untuk optimum dan mengatasi kesan statin.

4. Melambatkan Kesan Penuaan

Sintesis mitokondria ATP merupakan fungsi penting untuk mengekalkan metabolisme yang cepat, kekuatan otot, tulang yang kuat, kulit muda dan tisu yang sihat.

Paras koenzim Q10 tisu telah dilaporkan menurun dengan usia, dan ini dipercayai menyumbang kepada penurunan metabolisme tenaga dan kemerosotan organ, seperti hati dan jantung, dan otot rangka.

Walaupun menambah dengan CoQ10 tidak ditunjukkan untuk meningkatkan jangka hayat haiwan yang telah diuji dengannya, para penyelidik percaya ia boleh melambatkan peningkatan yang berkaitan dengan usia dalam kerosakan DNA yang secara semulajadi mempengaruhi kita semua.

Lebih banyak penyelidikan masih diperlukan untuk membuat kesimpulan, tetapi manfaat anti-penuaan yang mungkin memakan lebih banyak CoQ10 termasuk penurunan kehilangan otot, kurang tanda-tanda kerusakan kulit, dan perlindungan dari kecederaan tulang atau sendi.

5. Membantu Mengekalkan Tahap pH Optimal

Dalam sel, CoQ10 membantu mengangkut protein di seluruh membran dan memisahkan enzim pencernaan tertentu dari seluruh sel, yang membantu mengekalkan pH optimum.

Adalah dipercayai bahawa penyakit berkembang lebih mudah dalam persekitaran yang tidak mempunyai tahap pH yang sesuai, khususnya yang tidak terlalu asam.

Untuk beberapa sebab, mungkin termasuk keupayaannya untuk mengekalkan pH yang sesuai, beberapa kajian mendapati bahawa CoQ10 dapat membantu meningkatkan fungsi imun secara keseluruhan dan mungkin lebih rendah risiko kanser.

Bermula sekitar tahun 1960-an, penyelidik mula menguji kesan CoQ10 terhadap fungsi imun dan mendapati bahawa orang yang mempunyai jenis kanser tertentu (myeloma, limfoma, payudara, paru-paru, prostat, pankreas dan usus besar) telah menurunkan kadar dalam darah mereka.

Baru-baru ini, kajian yang melibatkan wanita dewasa dengan kanser payudara mendapati bahawa apabila pesakit ditambah dengan CoQ10, keadaan wanita bertambah baik.

6. Melindungi Kesihatan Kognitif

Pada mereka yang mengalami masalah kognitif, seperti penyakit Parkinson, peningkatan tekanan oksidatif pada bahagian otak disebut substantia nigra yang dianggap menyumbang kepada gejala.

CoQ10 telah ditunjukkan untuk mengimbangi pengurangan aktiviti rantai pengangkutan elektron mitokondria yang mempengaruhi saluran saraf dan fungsi otak, dan kajian menunjukkan bahawa orang yang mengalami masalah kognitif cenderung mengurangkan tahap CoQ10 dalam darah mereka.

Beberapa kajian telah mengkaji kesan CoQ10 pada individu yang mempunyai penyakit Parkinson.

Satu percubaan yang dikendalikan secara rawak, plasebo yang menilai keberkesanan 300, 600 atau 1,200 miligram sehari yang diberikan kepada 80 orang dengan penyakit Parkinson awal mendapati bahawa suplemen telah diterima dengan baik dan dikaitkan dengan kemerosotan fungsi kognitif yang lebih perlahan berbanding plasebo.

Percubaan lain menunjukkan bahawa sekitar 360 miligram sehari yang diambil selama empat minggu mendapat manfaat pesakit penyakit Parkinson.


Cara Terbaik Meningkatkan CoQ10 Secara semulajadi: Makanan kaya CoQ10

CoQ10 ditemui secara semulajadi dalam diet kita daripada makanan, termasuk ikan, hati, ginjal dan kuman bijirin. Sumber alam semulajadi koenzim Q10 yang kaya adalah daging, ayam dan ikan, tetapi pilihan vegetarian, seperti kacang, kacang, sayur-sayuran, telur dan produk tenusu juga membantu meningkatkan pengambilan makanan.

Cadangan saya untuk makanan yang terbaik untuk membekalkan CoQ10 termasuk:

 • Daging lembu yang diberi makan
 • Herring
 • Ayam jarak jauh
 • Trout pelangi
 • bijan
 • Kacang Pistachio
 • Brokoli
 • Kembang kol
 • Jeruk
 • Strawberi
 • Telur tanpa sangkar
 • Sardines
 • Makarel

Pada masa ini, tidak ada cadangan pengambilan makanan khusus untuk CoQ10 yang telah ditubuhkan dari Institut Perubatan atau agensi lain.

Kerana ia adalah antioksidan yang larut lemak, ia paling mudah diserap apabila dimakan dengan sedikit lemak yang sihat (sama seperti vitamin E dan A).

Walaupun ia boleh diperolehi dari makanan tertentu, makanan cenderung hanya membekalkan dos yang rendah, yang itulah sebabnya banyak pakar mengesyorkan menambah jika anda lebih tua atau mempunyai keadaan jantung.

Gejala kekurangan tidak dilaporkan secara meluas atau dipelajari secara terperinci dalam populasi umum.

Dianggarkan bahawa diet orang purata menyumbang sekitar 25 peratus daripada jumlah CoQ10.

Cara terbaik untuk mendapatkan cukup adalah dengan memakan makanan berlainan, diet nutrien, PLUS untuk mempertimbangkan untuk menambah jika anda berisiko untuk keadaan yang berkaitan dengan jantung atau keradangan.


Cara Cari dan Gunakan Suplemen CoQ10

COQ10 didapati dalam kuantiti yang rendah dalam kebanyakan makanan yang walaupun diet yang sihat mungkin cara yang tidak praktikal untuk memenuhi dos harian yang disyorkan.

Mengambil CoQ10 harian berkualiti tinggi dalam bentuk suplemen (yang membantu dengan penyerapan lebih mudah ke dalam aliran darah) dapat memenuhi keperluan tubuh.

Dos Tambahan Suplemen CoQ10:

 • Menurut kaji selidik yang dilakukan oleh ConsumerLab.com (terdapat lebih daripada 50 produk CoQ10 yang diuji), saiz hidangan harian yang dicadangkan adalah dari 30 miligram hingga 1,000 miligram setiap hari.
 • Kebanyakan pakar menyarankan agar orang dewasa mengambil sekurang-kurangnya 200 miligram setiap hari untuk mengalami manfaat pengambilannya.
 • Mereka yang mengambil statin atau berat lebih daripada 200 paun harus mempertimbangkan dos yang lebih tinggi.

Berapa kos produk dan bagaimana anda boleh mencari jenama yang boleh dipercayai?

Kos 100 miligram adalah antara RM4 hingga lebih daripada RM13 bergantung kepada jenama, kekuatan dan kualiti.

Apa yang penting, dan membuat perbezaan besar dari segi manfaat yang akan anda dapatkan dari mengambil makanan tambahan, ialah kepekatan sebenarnya sama dengan jumlah yang disenaraikan.

Sesetengah produk menggunakan pengisi atau enhancer dan bahkan mungkin membekalkan kurang daripada dos daripada tuntutan pengeluar.

Cari produk dengan ulasan, pensijilan yang memastikan dos yang disenaraikan adalah betul, dan sebagai pengawet atau pengisi seminimum yang mungkin.

Baca Ini: Suplemen CoQ10 Yang Terjamin 100% Semulajadi, Selamat dan Berkesan.

Langkah berjaga-jaga dan Kesan Sampingan CoQ10

Walaupun ia dianggap sangat selamat secara keseluruhan dan telah digunakan dalam bidang perubatan selama bertahun-tahun, kesan sampingan CoQ10 yang jarang-jarang berlaku adalah seperti berikut :

 • Insomnia ringan, peningkatan tahap enzim hati, ruam, mual, sakit perut bahagian atas, pening, sensitiviti kepada cahaya, kerengsaan, sakit kepala, pedih ulu hati dan keletihan.
 • Berinteraksi dengan ubat statin: Suplemen Coenzyme Q10 dapat menurunkan keberkesanan antikoagulan statin seperti warfarin dan ubat penurun kolesterol umum lain (seperti yang dikenal sebagai statik inhibitor HMG-CoA reductase). Bercakap dengan doktor anda tentang dipantau jika anda mengambil ubat ini.
 • Dalam sesetengah kes, suplemen CoQ10 mungkin juga menurunkan gula darah dan menyebabkan penurunan keperluan insulin. Orang yang menghidap diabetes yang mengambil ubat untuk mengawal glukosa darah harus memantau keadaan mereka jika mengambil CoQ10.
 • Sentiasa baca arahan dos dan mulakan dengan dos yang lebih rendah, bekerja dengan cara anda. Anda boleh mengurangkan kesan sampingan dengan memisahkan dos harian anda dalam dos yang lebih kecil sekitar 100 miligram.
  Jika anda hamil atau menyusu, nyatakan apa-apa suplemen yang anda ambil ke doktor anda untuk memastikan ia selamat.

Kesimpulan Terhadap CoQ10

 • CoQ10, yang juga dikenali sebagai (koenzim) Coenzyme Q10 atau ubiquinone, adalah bahan semulajadi yang membantu melawan tekanan oksidatif dan mencegah kerosakan tisu.
 • Manfaat termasuk melambatkan kesan penuaan, melindungi kesihatan kognitif, meningkatkan fungsi metabolik dan meningkatkan kesihatan jantung.
 • Coenzyme Q10 dihasilkan oleh badan secara semulajadi dan juga didapati dalam jumlah kecil dalam daging, ikan, kacang, biji, sayuran dan telur. Walau bagaimanapun, keupayaan manusia untuk menghasilkan dan menggunakannya berkurangan dengan ketara mengikut usia.
 • Dos tambahan CoQ10 adalah antara 30-1,000 miligram / hari, tetapi sesetengah doktor mengesyorkan mengambil sekitar 200-300 miligram sehari (dalam dos yang dibahagikan).
 • Pastikan ambil CoQ10 yang terjamin 100% bahannya adalah semulajadi, selamat dan berkesan.
Baca Ini: Suplemen CoQ10 Yang Terjamin 100% Semulajadi, Selamat dan Berkesan.
#CoQ10 #NutrisiVitamin #KesihatanKecergasan #masterlatifcom 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here