2 Apps Edit Gambar Yang Mudah Guna Tapi Power Untuk Blogger

1
53

Untuk setiap post, cuba untuk sekurang-kurangnya ada satu gambar hiasan. Ini adalah 2 apps edit gambar yang mudah digunakan dan bagus untuk anda digunapakai.

2 Apps Edit Gambar Yang Mudah Guna Tapi Power Untuk Blogger master latif com md latiff

Takde sangat gambar, boleh Google je.
Lepas tu, boleh juga kreditkan semula ke sumber asal atau bagi kredit ke Google.

‘Standard’ kan terus saiz gambar yang kita nak guna untuk setiap post di blog dan di social media.

Setiap social media memang ada saiz spesifik masing-masing. Dan setiap design blog pun ada saiz optimum yang berbeza.

Kalau anda ada masa, expert atau ada team then bolehlah ikut setiap setiap social media punya recommendation.

Sekarang kita nak just do it.
Kita buat cara mudah, pantas dan berkesan.
Pilihlah satu saiz yang anda nak guna.

Saya suka guna saiz dengan aspect ration 16:9.

2 Apps Edit Gambar Yang Mudah Guna Tapi Power Untuk Blogger master latif com md latiff

Size biasa saya guna 1280x720px atau 800x450px.
Then mungkin resize kepada 600xauto atau autox200.
Ikut tujuan juga.

Ada masa nak kualiti gambar tapi saiz (piksel) besar lah sikit.
Ada masa nak size kecil dan speed supaya load laju.

Lepas dah upload, boleh juga nak ubah size display tu.
Boleh stretch juga gambar tu untuk muat ruangan posting.

200px adalah saiz minimum untuk dibaca oleh kebanyakan platform social media.

Kalau guna smartphone, saya cadang gunakan :

 

Cymera (Android) | Cymera (iOS)

Kedua-duanya aplikasi ini percuma.

Yang penting kita nak ada gambar hiasan yang sama saiz pada setiap post.
Jadi, dapat crop, resize dan letak teks sebagai watermark cukuplah.

Boleh explore fungsi edit yang lain.

Kalau anda memang pakar dalam edit gambar maka anda mesti tahu nak cari apps yang sesuai untuk level anda.

For a newbie and intermediate, salah satu apps di atas pun dah memadai.

MD. LATIFF | BLOGGING
“Blogging itu mudah, menyeronokkan dan membolehkan anda untuk jana pendapatan pasif.”

“Jika seseorang meninggal dunia, maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara iaitu: sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa anak yang soleh.” (HR. Muslim no. 1631)

Contact us : 018-4024608
| masterlatif.com/whatsapp
| masterlatif.com/telegram

Facebook Comments

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here