Cikgu Cantik Ini Kelihatan Seperti Anime Hanya Dengan Make Up Biasa

0
56

Cikgu Cantik Ini Kelihatan Seperti Anime Hanya Dengan Make Up Biasa

Cikgu Cantik Ini Kelihatan Seperti Anime Hanya Dengan Make Up Biasa | Saya pernah nampak gambar yang beliau edit acah-acah macam anime, tapi hari ni saya edit she is not acah-acah tapi really looks like anime lah .. hahaha..

Ini gambar yang beliau edit guna app Meitu.
Saya try juga guna tapi masih tak pandai.. hahaha..

Kenapa saya kata really looks like anime sebab biasanya saya akan match kan tone warna antara 2 gambar utama.

Tapi kali ni saya hanya erase, copy paste, arrange layers, smudge dan blur sahaja.

Make up dan wajah asal memang original tanpa edit tone, curves atau lain-lain.

Dan saya terus masukkannya ke dalam gambar yang tone color anime/cartoon.

Masa diambil adalah 18 minit untuk editing utama bagi digunakan semasa conversation masih sesuai.

Then ambil lagi 2 minit (extra touch up) bila perasan ada yang saya terlepas pandang.

Masa tu, dok borak-borak dan keluar topik pasal cikgu Hety.

Tiba-tiba otak saya terlintas kewword “beautiful teacher” untuk di Google yang mana untuk guna conversation tu saya fikir nak cari gambar yang “beautiful and naughty” sikit.

Bila scan gambar, kebanyakan macam terlalu daring dan eropah sangat. I’m looking for something beautiful and attractive.

Dok Google mengGoogle tu, hati tertarik dengan gambar yang ini bawah ni.

Lepas tu, terus post dalam group.

Lepas tu baru terfikir.. eh, apa kata try edit gambar ni. Cuba masukkan gambar Cikgu Hety.

Otak mix and match bayangan gambar yang pernah saya nampak dan kebetulan semalam ada bergambar dengan anak murid masa nak pergi competition.

Hmm.. boleh kot..

So, saya download gambar dua gambar tu.

Gambar My Beautiful Teacher yang di Google dan gambar cikgu Hety dengan anak murid dalam kereta.

Dalam hati pun kata, cubalah dulu edit. Kalau tak sesuai try gambar lain atau kalau tak menjadi juga saya abaikanlah.

Edit punya edit, alhamdulillah dalam 18 minit dah pun siap. Just nice. Not aiming for perfection, just to support the conversation among us to be more alive and fun.

Ini screenshot “masa” dari mula post gambar dari Google dan “masa” selesai edit.

Then barulah saya ambil masa tambahan 2 minit untuk make it much better.

Dan inilah hasil akhir..

Kepada anda yang nak edit gambar lebih meletop dari saya buat ni bolehlah belajar dari sini ye. http://masterlatif.com/learnphotoedit

Saya doakan anda jadi lebih hebat dalam photo manipulation menggunakan photoshop.

Saya kongsikan flow saya ni kerana ia mungkin akan membantu anda untuk jadi lebih fleksibel dan creative dalam edit mengedit.

Conclusionnya untuk photo manipulation suka-suka macam ni :
1. Ilham / idea (ini namanya rezeki)
2. Kebetulan / peluang (rezeki jugalah)
3. Berlatih berlatih berlatih (rezeki yang diusahakan). Bakat.. ermm.. saya takde bakat sangat pun dalam graphic ni.

Memang ada orang yang “genius” dalam graphic design ni, power gila hahaha.. dan saya pulak hanya amatur yang mengambil masa bertahun-tahun bermain-main dengan photoshop.

By the way.. gegirl yang nak nampak lagi cantik kat luar sana tu boleh belajar make up harian tapi nampak sweet dan gorgeous macam cikgu ni ye..

Selamat mencuba dan terima kasih =)

Facebook Comments

Comments

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *