Healing Crisis Adakah Anda Alami Krisis Penyembuhan?

0
166

Healing Crisis Adakah Anda Alami Krisis Penyembuhan?

Healing Crisis Adakah Anda Alami Krisis Penyembuhan? | Anda menunjukkan tanda-tanda semakin tak sihat tapi ada yang bagitahu ianya hanyalah healing crisis (krisis penyembuhan)?

Jadi, betul ke?

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk individu mengalami tindak balas detoksifikasi apabila mereka memulakan program penyembuhan semulajadi.

Ini adalah klasik disebut sebagai krisis penyembuhan dan berlaku apabila badan membuang toksin ke dalam sistem badan yang berlainan.

Krisis penyembuhan adalah satu proses biasa dialami individu yang sedang dalam proses buang toksik dalam badan.

Istilah perubatan untuk penyembuhan krisis adalah “Herxheimer Reaction.”

Ini berlaku apabila sel-sel melepaskan toksin ke dalam peredaran tetapi organ-organ penyingkiran (kulit, paru-paru, hati, buah pinggang, pundi kencing & saluran GI) tidak dapat menghapuskan mereka cukup cepat.

Toksin kekal dalam edaran (circulation) dan boleh memberi kesan brain stem region yang membawa kepada loya, poor coordination, sakit kepala, keletihan, kelesuan, demam, dan lain-lain. (1, 2)Healing Crisis Adakah Anda Alami Krisis Penyembuhan master latif com md latiff

Kematian Microbial dan Krisis Penyembuhan :

Satu lagi penyebab biasa krisis penyembuhan, ia berkaitan dengan kematian organisma patogen tertentu di dalam badan.

Organisma ini boleh mungkin jangkitan yis Candida, virus dan bakteria.

Apa-apa jenis program kesihatan semulajadi boleh menyebabkan kematian sebahagian besar organisma ini (3, 4).

Organisme ini apabila mati akan menghasilkan endotoksin(yang ada dalam tubuh microbial tersebut). Ia beredar dalam sistem tubuh dan sekali lagi mengganggu fungsi normal.

Lebih banyak organisma mati, maka lebih banyak endotoksin yang akan dilepaskan ke dalam aliran darah (5, 6).

Krisis Penyembuhan Adalah Sesuatu Yang Semulajadi & Sihat

Krisis penyembuhan adalah sesuatu yang semulajadi dan unik bagi setiap individu.

Sebahagian besar akan mengalami gejala ringan manakala sebahagian kecil mungkin mengalami krisis yang teruk.

Adalah harus difahami bahawa gejala-gejala ini adalah sementara dan akan hilang untuk tubuh menjadi lebih sihat dan berupaya membuang toksin dengan lebih berkesan.

Gejala biasanya berkurang / menghilang dalam masa 2-3 hari. Tapi dalam kes yang jarang berlaku, ia mungkin berterusan sehingga beberapa minggu.

Sebahagian kecil individu menolak kebaikan program kesihatan semulajadi dan mengatakan ia tidak bagus, hanya kerana mereka rasa dan fikir, kesihatan mereka makin teruk atau perubahan itu semakin membuatkan mereka sakit apabila mereka melalui krisis penyembuhan.

Malah hakikat yang sebenar, ia adalah sebaliknya.

Lebih lama toksin atau organisma patogenik kekal di dalam tubuh, lebih buruk tahap kesihatan tubuh dan akan membuatkan seseorang lebih cepat mendapat penyakit.

Individu yang sudah mengalami penyakit atau penyakit sedang terbina dengan pantas dalam tubuh, boleh mengalami tindak balas yang agak teruk / ekstreme.

Ini menjelaskan bagaimana seseorang boleh mengalami krisis agak teruk dalam masa singkat (brief flare-up).

Ada juga krisis berlaku apabila seseorang merasakan mereka sedang berada dalam keadaan kesihatan terbaik.

Gejala yang paling umum berkaitan dengan krisis penyembuhan termasuk rasa loya, muntah-muntah, cirit-birit, berpeluh malam, seram sejuk, tekanan darah meningkat, sakit kepala, sakit sendi dan keletihan.

Topic seterusnya ialah “Puasa akan membersihkan tubuh”.

Bersambung kemudian.. stay tune..

RUJUKAN TAMBAHAN :

  1. The Jarisch-Herxheimer reaction. Lancet. 1977 Feb 12;1(8007):340-1. PMID: 64863
  2. HOEKENGA MT, FARMER TW. JARISCH-HERXHEIMER REACTION IN NEUROSYPHILIS TREATED WITH PENICILLIN. Arch Intern Med (Chic). 1948;82(6):611-622.
  3. Davis LE, Oyer R, Beckham JD, Tyler KL. Elevated CSF cytokines in the Jarisch-Herxheimer reaction of general paresis. JAMA Neurol. 2013 Aug;70(8):1060-4. PMID: 23732875
  4. Meislin HW, Bremer JC.Jarisch-Herxheimer reaction. Case report. JACEP. 1976 Oct;5(10):779-81. PMID: 1018353
  5. Gelfand JA, Elin RJ, Berry FW Jr, Frank MM. Endotoxemia associated with the Jarisch-Herxheimer reaction. N Engl J Med. 1976 Jul 22;295(4):211-3. PMID: 775337
  6. Pasternak NI, Toporovskiĭ LM. [Clinico-pathophysiologic analysis of the pathogenesis of fever in the Jarisch-Herxheimer-Lukashevich syndrome]. Vestn Dermatol Venerol. 1986;(4):21-6. Russian. PMID: 3521129

 

Like | Comment | Share | Subscribe

Tinggalkan Jawapan