Hummingbird vs WP Rocket Siapa Pemenang ?

2
186

This post is also available in: enEnglish

Hummingbird vs WP Rocket Siapa Pemenang ?

Hummingbird vs WP Rocket Siapa Pemenang ? | Hari ni, terbaca post seorang rakan di salah satu group facebook untuk WordPress.

Hummingbird vs WP Rocket Siapa Pemenang master latif com md latiff

Link group >> https://www.facebook.com/groups/359113390765862

Beliau kongsi artikel perbandingan antara beberapa plugins untuk cache.

Ia sangat menarik perhatian kerana memetik WP Rocket (plugin premium) kalah dengan plugins Hummingbird Page Speed Optimization (percuma).

Bila tengok beza speed punya load pun macam.. wow !! Terbeliak juga mata ni hahaha..
Rujuk artikel ini : https://www.wpblog.com/wp-rocket-fails-caching-plugins-test/

Siapa yang taknak page speed yang lebih baik dan free pulak tu kan. Jadi, saya pun cuba..

Saya cuba pada 2 buah blog saya.
Keduanya mempunyai design, plugins dan settings yang berbeza.

Pemalar :
1. Guna http://tools.pingdom.com
2. Test from Dallas, Texas, USA.
3. Test 3 kali
4. 2 buah blog dalam satu server yang sama

Hasil untuk Hummingbird Page Speed Optimization WordPress A :

hummingbird vs wp rocket
Hummingbird Test 1 WordPress A
hummingbird vs wp rocket
Hummingbird Test 2 WordPress A
hummingbird vs wp rocket
Hummingbird Test 3 WordPress A

 

Hasil untuk WP Rocket WordPress A :

hummingbird vs wp rocket
WP Rocket Test 1 WordPress A
hummingbird vs wp rocket
WP Rocket Test 3 WordPress A
hummingbird vs wp rocket
WP Rocket Test 3 WordPress A

THE WINNER is WP ROCKET for a better :
Performance Grade
Load Time better
Page Size

 

Hasil untuk Hummingbird Page Speed Optimization WordPress B :

hummingbird vs wp rocket
Hummingbird Test 1 WordPress B
hummingbird vs wp rocket
Hummingbird Test 2 WordPress B
hummingbird vs wp rocket
Hummingbird Test 3 WordPress B

 

Hasil untuk WP Rocket WordPress B :

hummingbird vs wp rocket
WP Rocket Test 1 WordPress B
hummingbird vs wp rocket
WP Rocket Test 2 WordPress B
hummingbird vs wp rocket
WP Rocket Test 3 WordPress B

THE WINNER is WP ROCKET for a better :
Performance Grade
Load Time better
Page Size

Untuk wordpress lain, saya akan cuba juga install, test dan buat perbandingan berasingan dan tukar jika perlu.

Untuk 2 blog yang saya cuba di atas, saya akan kekal dengan WP Rocket.

Kesimpulannya :
Anda boleh cuba sendiri sebab setiap blog adalah berbeza.
Tapi secara umum, kalau taknak test semua saya prefer dan recommend WP Rocket.

WP Rocket still rocks !!

BACA INI : Fastest Cache vs WP Rocket Mana Lagi Best ?

Facebook Comments

SHARE
Previous articleMacam Mana Elak Anak Ketagih Gajet
Next articleFastest Cache vs WP Rocket Mana Lagi Best ?

Pemasar online semenjak 2007.
Pakar buat blog/website, produk digital dan pakar edit video (teaser, corporate).

Aktif memberi khidmat konsultansi berkaitan kesihatan dan nutrisi semenjak 2013.

Terlibat membantu lebih 3000 orang peserta untuk kurus dari rumah (online coaching) semenjak 2015.

Sumbangan kepada masyarakat :

1. Sponsor coaching untuk buat blog/website bernilai RM500 (terhad untuk 2000 orang sahaja).
2. Sponsor coaching kurus dari rumah bernilai RM250 (untuk 30orang setiap bulan).

Kedua-dua program masih dijalankan. Sila contact jika berminat.

2 COMMENTS

  1. Saya former user of w3tc, tapi lepas tukar ke wp rocket, saya akui memang wp rocket terbaik untuk blog saya.

    Tapi saya dapat kesan dia ada masalah sikit dengan sesetengan plugin kalau view dari mobile. Contohnya kalau guna plugin genesis simple share, dia tak keluar jika view dari smartphone.

    Apa pun, untuk performance dia mmg terbaik dan power.

    • Itulah, sebab developer berbeza jadi timbul juga isu compatibality tu.

      Ini pun point penting untuk kita ambil kira.
      Bukan semata pilih yang terbaik keseluruhan tapi yang terbaik bersesuaian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here