Pengamal Perubatan vs Nutritionist | Berhenti Berbunuhan Sesama Sendiri

0
31

Pengamal Perubatan vs Nutritionist master latif com md latiff

Pengamal Perubatan vs Nutritionist | Berhenti Berbunuhan Sesama Sendiri

coz’ We Need Both

Dari sudut #kesihatan, keduanya adalah berbeza dan saling melengkapi.

Pengamal perubatan (doctor – a qualified practitioner of medicine; a physician) :
Memberikan rawatan kepada pesakit. Biasanya lebih kepada orang yang dah sakit.

Majoriti dah sakit / simptom penyakit keluar baru cari doktor.

Dan ubat-ubatan yang diberikan adalah penting mengawal simptom.
Ini penting: Tak boleh tinggalkan ubat tanpa arahan doktor.

—–
Nutritionist (a person who studies or is an expert in nutrition) :
Memberikan khidmat nasihat kepada client, biasanya dah ada keperluan atau kesedaran.

Kepada semua individu yang nak perbaiki tahap kesihatan (sakit atau masih sihat).

—–
Berikan tubuh makanan/khasiat/nutrisi yang baik dan diperlukan dan insyaaAllah tubuh akan lebih sihat.

Berikan tubuh apa yang diperlukan dan tubuh akan sembuh dengan sendirinya (self-healing mechanism).

Cuma, kadar self-healing setiap orang tak sama dan ada masanya ia tak cukup pantas untuk melawan penyakit. Inilah sebabnya kita perlukan ubat-ubatan untuk membantu.

Tubuh dapat khasiat diperlukan, yang sakit pun boleh jadi sihat.

Yang mana dah sihat tu, boleh capai tahap kesihatan unggul (ok, perlu aktif secara fizikal seperti bersenam juga, ikut tahap masing-masing).

Samada melalui pengambilan pemakanan sihat harian (di mana biasanya ia boleh dilakukan cuma nak ukur macronutrien bagi cukup itu agak sukar bagi majoriti orang) atau;

Lengkapkan keperluan nutrisi dengan pengambilan supplemen. Tubuh kurang nutrisi pun, boleh jatuh sakit juga.

—–
Ubat-ubatan, mengawal dan merawat simptom bagi yang dah sakit.
Tapi ia tidak meningkatkan tahap kesihatan.

Pengambilan supplemen adalah cara untuk lengkapkan keperluan nutrisi yang diperlukan tubuh terutama jika kita tak dapat cukup khasiat melalui diet harian.

Sebab itu, wujudnya banyak testimoni (perkongsian) dari pengguna sendiri yang mengatakan kesihatan mereka improved selepas pengambilan supplemen.

—–
Cuma perlu faham, jika pada keadaan tubuh perlu rawatan segera, ubat lebih pantas dan berkesan untuk kawal simptom.

Pemakanan sihat / nutrisi ni berikan tubuh keperluan untuk penyembuhan sendiri (self-healing), upgrades dan improvement.

Nak bina otot (upgrade), tak cukup bekalan protein (nutrisi) memang payahlah sikit nak naik otot tu walaupun workout dah betul.

Individu yang amalkan pemakanan sihat dan seimbang (nutrisi) juga biasanya keadaan tubuh lebih sihat berbanding yang makan tak jaga.

Namun, untuk pembinaan kesihatan (health building) bukanlah ambil masa seminit dua atau sehari dua. Ia perlukan gaya hidup sihat (healthy lifetsyle) yang berterusan.

—–
Kalau tak cukup kalsium, doktor pun mungkin bagi kalsium tambahan. Mungkin dalam bentuk susu atau pil.

Ini juga makanan tambahan yang boleh dianggap sebagai supplemen, untuk bantu lengkapkan pengambilan kalsium seseorang.

—-
Jadi, bila ada pakar perubatan yang ;
1. menolak supplemen secara total atau ;
2. mengatakan supplemen semua sama atau ;
3. mengatakan supplemen yang merosakkan kesihatan ;
Maka, ada sedikit misleading kat situ.

Jika, ada pakar nutrisi atau pembekal supplemen yang ;
1. kata tak perlu ambil ubat bila ambil supplemen atau ;
2. menggantikan ubat dengan supplemen atau ;
3. mengatakan ubat menjadikan kesihatan bertambah buruk ;
Juga, sedikit misleading.

—–
Saya melihat dua bidang ini, bukan sebagai pesaing tapi sebagai partner yang saling melengkapi.

Ada sesiapa nampak 2 bidang ini saling bertempur?
It’s happening for ages kot.. lol..😝

Ia tak hit secara direct antara doktor dengan nutritionist tapi ia berlaku cukup hebat dalam isu “ubat-ubatan dan supplemen”.

Come on guys, berhenti berbunuhan sebab kita perlukan kedua-duanya. Setuju?

Klik sini untuk sertai 75 ribu subscribers Youtube kami | HEALTH & FITNESS

Like | Comment | Share | Subscribe

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here