Senarai Top 5 Pengganti Maltodextrin

0
7

Senarai Top 5 Pengganti Maltodextrin

Post sebelum ni adalah tentang maltodextrin iaitu salah satu jenis gula paling bahaya untuk diambil oleh manusia.

Sekarang kita baca dan lihat pula 5 senarai alternatif kepada maltodextrin.

Senarai Top 5 Pengganti Maltodextrin master latif com md latiff

Sekiranya anda cenderung makan makanan yang dibungkus atau diproses, kemungkinan anda sering menggunakan maltodekstrin.

Kekallah pada sumber semulajadi.

Makanan semulajadi adalah pilihan yang lebih sihat dan lebih selamat, terutama jika anda mempunyai masalah gula darah atau masalah menguruskan berat badan.

Terdapat pemanis semulajadi yang menambahkan rasa kepada makanan, membantu memulihkan tahap glukosa dan glikogen, dan boleh digunakan untuk mengikat bahan-bahan atau menambahkan pukal kepada resipi.

Berikut adalah beberapa pengganti yang lebih baik untuk maltodekstrin.

 


1. Stevia

Stevia adalah pemanis tanpa kalori, semulajadi yang berasal dari daun tumbuhan stevia.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa tidak semua stevia dicipta sama.

Terdapat tiga kategori utama stevia – stevia daun hijau, ekstrak stevia dan stevia yang diubah (seperti Truvia).

Stevia daun hijau adalah pilihan terbaik kerana ia adalah yang paling tidak diproses.

Stevia mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang manis juga.

Penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat beberapa kesan sampingan stevia yang positif; ia dapat mengurangkan kadar gula darah puasa dan mengimbangi ketahanan insulin pada tikus diabetes, sebagai contoh. (11)

Menggunakan ekstrak stevia berkualiti tinggi dan bukannya gula jadual atau bentuk gula lain yang diproses, seperti maltodekstrin, juga membantu anda mengurangkan bukan sahaja pengambilan gula harian anda secara keseluruhan, tetapi pengambilan kalori anda juga.

 


2. Pectin

Pektin adalah karbohidrat yang diekstrak daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan biji benih.

Pir yang kaya dengan pemakanan, epal, jambu, quince, plum, oren dan buah sitrus yang lain mengandungi sejumlah besar pektin.

Penggunaan utama untuk pektin adalah sebagai agen gelling, penebalan agen dan penstabil dalam makanan.

Anda boleh menemuinya sebagai ekstrak atau serbuk di kebanyakan kedai runcit dan kedai makanan kesihatan, atau anda boleh mengeluarkan pektin dengan mudah dari epal di rumah.

Terdapat banyak manfaat kesihatan untuk menggunakan pektin sebagai agen pemasak dan penaik.

Terutamanya, ia tinggi serat larut air dan menggalakkan kesihatan penghadaman.

Ia berfungsi dengan mengikat bahan-bahan lemak di saluran pencernaan, termasuk kolesterol dan toksin, dan mempromosikan penghapusan mereka, dengan itu menyahtoksikan badan dan mengawal penggunaan gula dalam badan. (12)

3. Tarikh

Tarikh menyediakan kalium, tembaga, besi, mangan, magnesium dan vitamin B6. Mereka mudah dicerna dan membantu metabolisme protein, lemak dan karbohidrat. Penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat banyak manfaat kesihatan tarikh, dan ia berfungsi sebagai makanan perubatan yang berpotensi untuk manusia di seluruh dunia. (13)

Tarikh membuat pemanis semulajadi dan alternatif gula, dan mereka boleh digunakan untuk mengikat bahan bersama, seperti maltodekstrin (tetapi cara yang lebih sihat). Anda juga boleh menggunakan tarikh Medjool untuk membuat pasta untuk menambah pukal apabila anda dibakar.


4. Madu

Anda boleh mengalihkan pengambilan karbohidrat yang diproses untuk meningkatkan tenaga dan menambah kedai glikogen dengan madu mentah yang murni.

Madu mentah tidak diisi dan tidak dipasteurisasi, jadi ia memegang nilai pemakanan yang luar biasa dan kuasa kesihatan.

Ia mengandungi 80 peratus gula semulajadi, jadi ia tidak menghairankan bahawa ia telah dipanggil “bahan bakar yang sempurna.”

Madu menyediakan bekalan tenaga yang mudah diserap dalam bentuk glikogen hati, menjadikannya ideal sebagai tenaga sebelum dan selepas latihan sumber.

Selain itu, terdapat banyak manfaat kesihatan lain madu mentah.

Tidak seperti karbohidrat mudah diproses, madu menimbulkan tahap antioksidan yang menggalakkan kesihatan dalam badan, dengan itu meningkatkan sistem imun dan bertindak sebagai pencegahan terhadap banyak penyakit yang melemahkan.

Madu juga memberi manfaat kepada saluran gastrousus dan meningkatkan kawalan glisemik.

Malah, kajian menunjukkan bahawa madu mempunyai kesan antidiabetic. (14)

 


5. Guar Gum

Gusi guar adalah salah satu gusi mengikat yang paling sering digunakan dalam resipi tanpa gluten dan produk bebas gluten yang dipanggang.

Ia boleh digunakan sebagai pengganti maltodekstrin dan produk mengikat lain, dan ia berfungsi sebagai agen penebalan juga.

Ia sangat berguna untuk mengekalkan ramuan yang lebih nipis, seperti air, digabungkan dengan bahan-bahan yang lebih tebal, seperti krim atau minyak kelapa.

Ia boleh digunakan untuk membuat kefir buatan sendiri, yogurt, sherbet, susu badam atau santan.

Tidak seperti maltodextrin, gusi guar sebenarnya memperlahankan penyerapan glukosa, yang memberi manfaat kepada orang yang mempunyai prediabetes, diabetes atau paras kolesterol tinggi. (15)

 

Psst !! Maltodextrin adalah salah satu gula yang dikatakan paling teruk dan telah hangat diperdebatkan semenjak beberapa tahun lalu.

 

#masterlatifcom
Blogger | Vlogger | Reviewer

BACA : 5 BAHAYA MALTODEXRIN
BACA JUGA : KESAN SAMPINGAN MALTODEXTRIN

Tinggalkan Jawapan