Tips Ringkas Turunkan Bounce Rate Blog

0
12

Tips Ringkas Turunkan Bounce Rate Blog

Alhamdulillah, dah faham sikit macam mana nak rendahkan bounce rate.

1. Semua orang dalam dunia online sedia maklum yang blog + SEO sangat-sangat powerful dalam dunia online.

2. Tapi sebelum ni, saya belum ada cukup passion untuk berblogging. Jadi selama beberapa tahun, pasang blog untuk ‘bersedia’ berblogging.

3. Bagi yang dapat hidayah untuk manfaatkan blog + SEO lebih awal, korang patut bersyukur sebab saya ambil masa bertahun-tahun ‘nak dapatkan hidayah’ tu tau. hahaha..

4. Saya menyediakan diri masa untuk bersedia dengan masukkan apa sahaja content yang terlintas walaupun hanya satu video atau satu gambar dengan caption sahaja. Yang penting ada dulu.

5. Dalam masa sama bila guna tools analytics macam ni, terpaksa nampak trafik datang kerana keyword dan Google.

6. Blog sekadar ada-ada, main-main pun 50 ribu orang singgah. Jadi, kena juga manfaatkan ruang yang ada.

7. Gambar sahaja pun dah boleh naik rank. (Yang ini saya kongsi secara eksklusif dengan kawan-kawan yang belajar bisnes bersama saya di AMG).

8. Saya mula buat post dan SEO kan untuk lawan naik rank. Menjadi, post-post berkaitan boleh capai rank 2-3. Cuma akan ada 1-2 post yang naik dalam 2-3 minggu je, lepas tu hilang.

9. Google memang akan turunkan rank blog yang tinggi bounce rate. Jadi saya mula beri tumpuan pada bounce rate sebab dah mula ada kepentingan nak main rank.

 


10. Pasang plugins Google Analytics pada blog untuk mudah nampak maklumat.

Login ke laman Google Analytic.

Semak bounce rate dan cari artikel mana yang tinggi sangat bounce tu.

Edit post tu bagi elok sikit.

BACA : Cara Cari Bounce Rate Dengan Google Analytics | 2018


 

Hasilnya :

 

#masterlatifcom (018-4024608)
Blogger | Vlogger | Reviewer

MASTER LATIF
Pemasar online semenjak 2007. Pakar buat blog/website, produk digital dan pakar edit video (teaser, corporate). Aktif memberi khidmat konsultansi berkaitan kesihatan dan nutrisi semenjak 2013. Terlibat membantu lebih 3000 orang peserta untuk kurus dari rumah (online coaching) semenjak 2015. Sumbangan kepada masyarakat : 1. Sponsor coaching untuk buat blog/website bernilai RM500 (terhad untuk 2000 orang sahaja). 2. Sponsor coaching kurus dari rumah bernilai RM250 (untuk 30orang setiap bulan). Kedua-dua program masih dijalankan. Sila contact jika berminat.

Tinggalkan Jawapan